cuba klik sikit ;]

Apr 18, 2012

mari judge a book by it's cover

satu hari yang hening,Ajib telah menjumpai kawannya,Mat yg sedang membaca buku


lalu,dengan sinisnya Ajib berkata:



2 hari selepas itu,Mat pulak yg telah menemui Ajib membaca sebuah buku:



Mat dengan rasa baiknya telah membalas:



haha..oleh itu,haruslah kau men-judge buku dari rupanya..kalau buku tuh luaran pun kita tahu cerita dye baik,mestilah dalaman nye pun cite baik..kalau tajuk pun dah hampeh,dan entah ape-ape,for sure lah cite tuh mengarut..yg pnting ada bende yg ko leh bace,dan ada yg tak..jgn jadi macam Ajib taw,hehe..

tapi kenapa peribahasa org putih ni seringkali dikaitkan dengan MANUSIA?entah aku pun tak faham.buku dan manusia adalah dua objek yg berlainan..buku manusia tulis,jadi semestinya punyai kecacatan.tapi MANUSIA, ALLAH yg cipta,dan ianya adalah sebaik-baik kejadian..kau tak boleh samakan manusia dengan buku,kerana memang tak serupa lansung okay..manusia hati lain-lain,sebab tuh kita tak boleh nak judge mereka suka haty..apa-apapun,pandai-pandai lah fikir sendiri,sebab ALLAH dah beri kita otak manusia untuk berfikir,bukannya ALLAH bagi kita otak lembu kan?so jangan buat suka hati ikut nafsu,tapi ikot otak dan iman okay :)

p/s: ye aku tahu aku tak reti,padahal lukis org lidi je pun..dan tulisan aku amatlah buruk,tapi aku nak korg baca gak,tulus dari haty aku, peace :D
guide us to the straight path,ameen :)

No comments:

Post a Comment