cuba klik sikit ;]

May 13, 2012

seluar,kaki dan tangga :D

[Perhatian untuk Muslimat]

Dalam satu atsar ada diriwayatkan bahawa, Rasulullah saw keluar dr suatu masjid dan ternampak seorang perempuan terjatuh dari kenderaan, maka Rasulullah saw memalingkan pandangan. Sahabat berkata, ya Rasulullah,
perempuan itu memakai seluar panjang. Maka balas Rasulullah saw, dirahmati sentiasa perempuan2 yang memakai seluar panjang yg boleh ternmpk auratnya ketika menaiki kenderaan. Mengikut UZAR, maksudnya dirahmati kpd perempuan itu yg dia tahu bahawa perbuatan dia tu akan membuat kain tersingkap seperti naik motor, naik tangga, naik kereta, dll dan dia pakai seluar panjang dalam kainnya. Justeru WAJIB APABILA DIA TAHU AURAT DIA AKAN TERSINGKAP UNTUK DIA PAKAI SELUAR PANJANG ATAU SESUATU YG DAPAT MENUTUP AURATNYA DI DALAM KAIN BILA TERSINGKAP. Kalau ikut kaedah usul fiqh, iaitu mafhum mukhalafah, dirahmati yg sebaliknya ialah dilaknati. Allahualam.

-Perempuan zaman skrg wajib sedar ini kerana perkara ini memang sering berlaku apabila menaiki tangga atau motor malahan dia menyingkapkan lagi kainnya untuk mudah menaiki tangga padahal ada lelaki di sekelilingnya.

-berdasarkan video UZAR di http://www.youtube.com/watch?v=CtFRf8bVnOw minit 20:30 hingga 22:00.aku share je :D

guide us to the straight path,ameen :)

2 comments: